TRPUTAC

3.00 

TRPUTAC 50 g

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.

Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP

Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Latinski naziv: Plantago lanceolata L.

Drugi nazivi: Veliki trputac, velika bokvica, pitoma bokvica, marina bokva, pasvica, paskvica, trput, čelnik, muška bokvica.

 

Ljekoviti dijelovi biljke

Za liječenje se upotrebljava list (Plantaginis folium), a narod bere i korijen i čitavu zelen. Listovi su bez mirisa, opora i gorkasta okusa. Sadrže glikozid aukubin, invertin, emulzin, kalijeve soli i druge tvari. Beru se listovi, od svibnja do kraja kolovoza – dok je biljka u cvatu i dok još sjeme nije zrelo. Listovi se moraju sušiti odmah nakon branja. Nakon sušenja mora zadržati zelenu boju i nagorak okus. Zato se odmah raširi u posve tankom sloju na okviru od jute ili na papirima. Suši se na toplom sjenovitom mjestu, a sušenje traje dosta sporo. Spremiti se može u jutenu vreću. Čuva se u suhom prostoru. Korijen trpuca kopa se od sredine kolovoza pa sve do kraja listopada. Nakon vađenja, korijen se dobro očisti pa naniže na konac i tako suši.

 

Ljekovito djelovanje

Trputac je poznat kao vrlo stari lijek i u narodnoj medicini se mnogo koristi. Trputac je odličan prirodni lijek kod kašlja, hripavca, plućne astme, upale plućnih vrškova, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Olakšava iskašljavanje, a upotrebljava se kod katara gornjih dišnih putova, upale usne šupljine i ždrijela. Katar crijeva, probavne smetnje, želučane bolesti, crijevne parazite i krvarenje liječi svježe iscijeđen sok trpuca iz biljke u cvatu. Svježi sok trpuca uzima se više puta dnevno (po jedna jušna žlica soka pomiješanog s pola jušne žlice ugrijane vode).

 

Vrlo se često koristi kao sredstvo za zaustavljanje proljeva i unutarnjih i vanjskih krvarenja. Korijen običnog trpuca služi uglavnom kao lijek kod raznih kožnih bolesti. Homeopatija obični trputac upotrebljava kod bolova u srednjem uhu i bolova nakon liječenja zuba.

Zbog jakog djelovanja trpuca, uzimanje njegovih preparata ne preporučuje se trudnicama.

Kod bolova u uhu

U uho se nakapa nekoliko kapi svježeg soka trpuca.

Za plućne bolesti

Trputac u obliku sirupa preporučuje se onima koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u prsima imaju prekomjeran sluzavi sekret.

Svježi sok trpuca, iscijeđen iz listova biljke u cvatu, zajedno s korijenom – koristi se za liječenje upale želuca i crijeva, probavnih smetnji i krvarenja organa za probavu.

Kod parazita i nametnika u crijevima preporučuje se uzimanje sjemena trpuca.

Svježe lišće običnog trpuca, čitavo ili zgnječeno u kašu, upotrebljava se kao melem za čireve i rane.