HRASTOVA KORA

3.00 

HRASTOVA KORA 50 gr

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP
Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Narodni nazivi: beljik — dab — dub — dubovina — gnjilec — grm — hrast — hrast lužnik — hrastovina — kitnjak — lužni hrast — lužnik — lužnjak — rani hrast — rošnjak.

Ljekoviti dijelovi biljke: kao ljekovite biljke obje su vrste jednako vrijedne pa se od jednog i drugog hrasta sabire kora (Cortex Quercus). Samo sabiranje vrši se od svibnja do lipnja i to s tankih grančica ili mlađih grana. Plodovi, nazvani žir (Semen Quercus, Glandex Quercus) sabiru se u rujnu i listopadu. Miris kore je svojstveno opor, a okus trpak, stežući i gorak. Kora s hrasta se oguli i suši u hladu. Najdjelotvornija je kora s najmlađih grana i grančica.

Ljekovite i djelotvorne tvari: kora je bogata taninom i hrast-taninskom kiselinom (Acidum quercitannicum). Nadalje sadrži elag kiselinu i galus kiselinu, kvercin, kvercit, šećer, pektinske tvari i škrob. Kod žira se nalazi tanin, malo kvercitanske kiseline, kvercin, kvercit, citronska kiselina, galus kiselina i masno ulje.

Ljekovito djelovanje: bogato ljekovito područje primjene imaju prije svega sastavni dijelovi hrasta, koji sadrže tanin i kvercitansku kiselinu. Na početku izlaganja neka bude navedena upotreba čaja hrastove kore protiv oboljenja želučane i crijevne sluznice; čaj od hrastove kore osobito je djelotvoran u suzbijanju katara crijeva u duboko ležećim sferama crijeva. Taj čaj djeluje lagano zatvarajuće ako se proljevi svode na upalu crijeva. Kod crijevnih teškoća, uzrokovanih isključivo neurozom, čaj od hrastove kore nije prikladan. Kod čireva na želucu i crijevima može se čaj od hrastove kore toplo preporučiti, jer djeluje na zaustavljanje krvi i na stezanje tkiva te uskoro dovodi do bitnog olakšanja i potpunog ozdravljenja.

Čaj od hrastove kore može se preporučiti ne samo kod akutnih upala želuca i crijeva, nego i kod kroničnih upalnih pojava bubrega, kod žutice i oštećene jetre i kod šećerne bolesti, razbuktale zbog teške upale želuca i crijeva, koja se nakon popuštanja ponovo pojavljuje.