PERŠIN LIST

3.00 

PERŠIN LIST 50 g

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.

Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP

Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: Peršin, peršun.

Ljekoviti dijelovi biljke

Koristi se korijen i list. Sabire se lišće što je moguće ravnomjernije, bez stvaranja većih ogoljelih površina, u jesen korijen, a cijela biljka kad je u cvatu. Za razliku od zamrzavanja, sušenjem se gubi najveći dio vitamina i okusa. Korijen, položen u pijesak u podrumu, bit će vrijedan izvor vitamina kroz cijelu zimu.   Za dobivanje ulja vrednije su sjemenke korjenastog, nego lisnatog peršina.

Ljekovito djelovanje

Sjemenke obje vrste peršina djeluju povoljno na probavu, poboljšavaju rad bubrega, mjehura i žuči. Korijen peršina ima eterična ulja, apina, šećer i sluz. Upotrebljava se kao diuretik i začin.   Peršin sadrži dva važna sastojka, myristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršin povećava protok mokraće te pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Ljekoviti su su u malim količinama ali u većim količinama mogu imati i otrovno djelovanje. Myristicin u većim količinama ima neželjene učinke kao što su narkotično djelovanje, oštećuje jetru, izaziva jake kontrakcije i povišen tonus. Apiol djeluje slično, ali slabijeg intenziteta.